A sóról

Élettani hatásai

A hétköznapi értelemben használt só kifejezés, a pozitív Nátrium és negatív Klorid ionok összekapcsolódásából kialakuló szilárd anyag. Bár a köztudatban leginkább ízesítő anyagként ismert, valójában az emberi szervezet nélkülözhetetlen eleme. Alapvető szerepe van a vérkeringés és a folyadékháztartás szabályozásában, befolyásolja a szervezetben zajló diffúziós folyamatokat és sejtképződést, valamint serkenti az emésztést, az anyagcserét. Elősegíti a testnedvek egyensúlyának fennmaradását, nélkülözhetetlen a gyomorsav termeléséhez, valamint szükséges az idegi ingerek továbbításához.

Mivel sót szervezetünk önállóan nem állít elő, ezért fokozottan figyelni kell pótlására. A túlzott só fogyasztás azonban éppolyan káros, mint a sószegény étrend. Egy felnőtt szervezet számára kb. 125g só biztosítja az alapvető életfunkciók működését. Ebből rendszeresen veszítünk például izzadság vagy könnyek útján, így kritikusan fontos a veszteségek pótlására a megfelelő mennyiségű, rendszeres napi só bevitel. Az emberi szervezet napi só igénye 10-15g.

Alapvető típusok

A kereskedelmi forgalomban kapható só termékek kategorizálhatóak, az előállítási folyamatok alapján. A bányászott kősó - asztali só - termékek a legegyszerűbb módon, a föld felszíne alatt – egykori tengerek helyén - található sóbányák mezőiből, egyszerű fejtéses vagy robbantásos eljárással kerülnek a felszínre, gyakorlatilag változatlan formában. Ide tartoznak a napjainkban népszerű Himalája só termékek is. Természetes egyéb más ásványi anyagokat is tartalmaz. E miatt színe szűrkés fehér. Ízleléskor  intenzívebbnek érezzük. Sózó hatása erőteljesebb.

A párolt, finom megnevezéssel ellátott sók esetében ez a folyamat további feldolgozási lépésekkel bővül. A bányából kinyert sóból vizes oldatot képezve, majd azt lepárolva, ezáltal tisztítva kapjuk meg a végterméket, mely az eljárásnak köszönhetően mindenféle szennyeződéstől mentes – ugyanakkor éppen ugyanezen oknál fogva ásványi anyag tartalmában is csökkent – formában válik elérhetővé, jellemző, ragyogóan fehér színben. Ez az eljárás azon sóbányák lehetősége, ahol a természetesen kinyerhető só minősége valamilyen tulajdonsága miatt – pl.: szín, összetétel – nem felel meg az elvárásoknak feldolgozásmentes állapotban.

A tengeri sók esetében a tengerek természetesen sós vízéből kerül lepárlásra a végtermék, feldolgozásmentes formában - hasonlóan a bányászott sóhoz – ebből adódóan magasabb ásványi anyag tartalommal.

Adalékanyagok, Csomósodást gátló anyagok

A kereskedelemben kapható só termékek a legtöbb esetben adalékanyagokat tartalmaznak, ami a fogyasztói elvárásoknak köszönhető. Az utóbbi évtizedekben merült fel az igény, hogy a sók könnyen felhasználható formában álljanak rendelkezésre a vásárlók számára, ne tömbösödjenek, szilárduljanak. Ennek kiküszöbölésére a bányák csomósodást gátló anyagok hozzáadásával bővítik a gyártási folyamatot, melynek köszönhetően a végtermék korlátlan ideig megőrzi folyós állagát, ezzel segítve a végfelhasználást. A leggyakoribb összetevő erre a célra a kálium-ferrocianid (E536).

Jód

A megfelelő jódbevitel nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. A pajzsmirigy működésének szabályozásán keresztül számos következménye lehet a jódhiánynak, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszeres fogyasztására. A megfelelő mennyiségű jód szervezetbe való bejuttatására a legalkalmasabb a só, mivel a napi bevitel a són keresztül jól szabályozható. Az étkezési só kilogrammonként 20-34 mg jódot tartalmaz. Magyarországon különösen fontos a jód pótlása, mivel az ország legnagyobb része jódhiányos.

Cégünk kínálatában egyaránt megtalálhatóak a hagyományos, csomósodást gátló anyagokkal dúsított termékek, és a 100%-ig adalékanyag-mentes változatok is.